Zo maak je je fiets winterklaar

Nieuws over Bike Assist

We kregen wat respijt tijdens enkele goede en droge oktoberdagen, maar de herfst en de winter komen er onverbiddelijk aan. Hoog tijd om jezelf en je fiets voor te bereiden om veilig op weg te gaan tijdens de wintermaanden.

Ook als je je fiets tijdens de koude periode grotendeels op stal houdt, is het slim om hem vooraf helemaal in orde te maken en te beschermen tegen de grillen van de winter.

We geven je enkele bruikbare tips:

Poets bewegende delen.
Gebruik speciale ontvetter voor de ketting en maak die schoon. Smeer ze daarna in met kettingvet. Check ook eens of alle boutjes en moeren nog goed vast zitten. Smeer ze in met vaseline: zo geef je roest minder kans.

Maak het frame schoon.
Poets je fietsframe en gebruik daarvoor liefst lauw water en afwasmiddel. Een schuursponsje is uit den boze! Droog goed af en smeer nadien in met vuil- en waterafstotende olie.

Wees zichtbaar
Besteed aandacht aan een goede fietsverlichting. Als je vaak door het donker fietst, is het geen slecht idee om te kiezen voor verlichting met extra hoge opbrengst, zodat je van op grote afstand zichtbaar bent. En je hebt zelf ook een beter zicht.

Plan een onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker.
Laat je remmen en bewegende onderdelen zeker nakijken door een specialist. Hij kan je fiets dan ook klaarmaken voor het winterse weer.

Check je banden.
Controleer het profiel van je banden. Een goed profiel = betere grip. Zorg er ook voor dat je de juiste bandenspanning hebt. Niet zeker? Vraag het aan je fietsenmaker.

Winterbanden?
Ja, ook voor fietsen bestaat het. Het zijn banden met een speciaal profiel (of eventueel spikes) die soepel blijven bij lage temperaturen. Ze zorgen voor grip, een kortere remweg en een goed wegcontact.

Maak je fiets regelmatig schoon na ritten door winterweer.
Zeker wanneer er strooizout op de weg ligt, is het belangrijk te voorkomen dat het intrekt in je fiets. Warm water is het best.

Belangrijk voor een elektrische fiets:

Let extra goed op je accu. Houd hem op kamertemperatuur en berg hem niet leeg op.
Je accu laad je best binnen in huis op. De capaciteit neemt immers af bij lagere temperaturen.